GALLERI

För att lyckas med en restaurering av en kulturhistorisk miljö krävs kunskap både om huset och stilhistoria vid sidan av tillgång till bra material och gediget hantverk. Omsorg, kvalitet och god tid är a och o för ett lyckat reslutat.

Gammalt möter nytt

sockel

Skickligt kalkbruksputsade timmerväggar möter det gamla kalkstensgolvet, åtskilda av ny golvlist spikad med handsmidd spik.

Spännande fynd

foreefter2

Vad kan dölja sig bakom lager av tapet? Under sex tapetlager återfanns de lerklinade väggarna, schablonmålade med limfärg.

foreefter1

Lerkliningen reparerades. Under takpappen fanns det vackra handhyvlade brädtaket. Den moderna hålkälslisten ersattes med stilenlig snedbräda.

foreefter3

Färdigt! Schablonmålningen i limfärg har kopierats runt rummet. Tapetstegen har sparats i hörnet för framtida referens.

Detaljer

beslag

Detaljerna är viktiga för helhetsintrycket. Den gamla 1700-tals dörren har målats med linoljefärg och fått tillbaka sin profilering efter att många lager färg värmts bort. Ett originalgångjärn kopierades och de moderna 40-tals gångjärnen byttes ut.

Målning

malning_element

Moderna installationer kan “döljas” med trompe l’oeil-målning.

Återbruk och harmoni

byggnadsvard_dorr_beslag

För att harmoniera med den gamla dörren har den trista masonitedörren från 40-talet försetts med trompe l’oeil-målning och gammaldags beslag.

tromploy

3-dimentionellt och 2-dimentionellt. Allt behöver inte vara äkta.

Anpassad inredning

bibliotek

Platsbyggt bibliotek

Väggmaterial/färgval

salong

Bakom nylonväven och masoniten hade den bemålade linneväven skalats bort i en hårdhänt renovering på 40-talet. Väggarna spändes ånyo med linneväv och dekorationsmålades. Den gamla kakelugnen fick tjäna till ledning för färgvalet. Självklart märktes väggarna med årtal för att i framtiden inte misstas för 1700-talsmåleri.