GALLERI
För att lyckas med en restaurering av en kulturhistorisk miljö krävs kunskap både om huset och stilhistoria vid sidan av tillgång till bra material och gediget hantverk. Omsorg, kvalitet och god tid är a och o för ett lyckat reslutat.
Gammalt möter nytt
Skickligt kalkbruksputsade timmerväggar möter det gamla kalkstensgolvet, åtskilda av ny golvlist spikad med handsmidd spik.
Spännande fynd
Vad kan dölja sig bakom lager av tapet? Under sex tapetlager återfanns de lerklinade väggarna, schablonmålade med limfärg.
Lerkliningen reparerades. Under takpappen fanns det vackra handhyvlade brädtaket. Den moderna hålkälslisten ersattes med stilenlig snedbräda.
Färdigt! Schablonmålningen i limfärg har kopierats runt rummet. Tapetstegen har sparats i hörnet för framtida referens.
Detaljer
Detaljerna är viktiga för helhetsintrycket. Den gamla 1700-tals dörren har målats med linoljefärg och fått tillbaka sin profilering efter att många lager färg värmts bort. Ett originalgångjärn kopierades och de moderna 40-tals gångjärnen byttes ut.
Målning
Moderna installationer kan “döljas” med trompe l’oeil-målning.
Återbruk och harmoni
För att harmoniera med den gamla dörren har den trista masonitedörren från 40-talet försetts med trompe l’oeil-målning och gammaldags beslag.
3-dimentionellt och 2-dimentionellt. Allt behöver inte vara äkta.
Anpassad inredning
Platsbyggt bibliotek
Väggmaterial/färgval
Bakom nylonväven och masoniten hade den bemålade linneväven skalats bort i en hårdhänt renovering på 40-talet. Väggarna spändes ånyo med linneväv och dekorationsmålades. Den gamla kakelugnen fick tjäna till ledning för färgvalet. Självklart märktes väggarna med årtal för att i framtiden inte misstas för 1700-talsmåleri.